top of page
Search

חמש עובדות שבטח לא ידעתם על מסך ירוק

  • Writer: Gal Kfir
    Gal Kfir
  • Jul 10, 2023
  • 3 min read

Updated: Sep 3, 2023

המונח מסך ירוק קשור אדוקות אל טכניקת החשיפה הכפולה. זוהי טכניקה ליצירת אפקטים חזותיים ולפוסט-פרודקשן, המשמשת לחיבור שכבות של תמונות או וידאו על בסיס גווני צבע. במילים פשוטות, מה שהיא מאפשרת הוא "לשתול" את האדם המופיע בחזית בתוך רקעים שונים, בין על רקע הרים או ערים, ובין אם לפני אלמנטים גרפיים כמו מפת מזג האוויר. בשורות הבאות נביא מספר עובדות מעניינות שלא כולם מכירים על מסך ירוק.






1. למה ואיפה משתמשים במסך ירוק


אולפני צילום עושים שימוש במסך ירוק (גרין סקרין) עבור קשת רחבה של מטרות, כגון שידורי חדשות, הפקת סרטי קולנוע, סרטוני תדמית, כנס וירטואלי ואפילו וובינרים ומשחקי וידאו. אתם בוודאי מכירים את האפקט מתחזית מזג האוויר בחדשות, כאשר הקריין עומד על רקע המפה, אם כי כאן דווקא משתמשים לרוב במסך כחול. למעשה, ניתן להשתמש בטכניקה במגוון רחב של צבעים, אך הבחירה הנפוצה ביותר היא בירוק מכיוון שזהו גוון השונה באופן מובהק מצבע העור האנושי.


גם הצבע הכחול מפגין תכונה דומה, והיא חשובה מאוד, שכן אם הצבע שבחזית יהיה זהה לגוון המסך שברקע, האובייקט שבפרונט ייעלם. למשל, אם בצילומי מסך ירוק האדם ילבש בגדים ירוקים, נקבל אפקט משעשע אך לא רצוי של ראש צף באוויר.


2. גרין סקרין - ממש לא המצאה חדשה


כיום אנשים שומעים מונחים כמו אולפן וירטואלי, אירוע וירטואלי או מציאות רבודה, ומניחים שהכל מבוסס על טכנולוגיות סופר חדשניות. האמת היא שהטכנולוגיות של ימינו באמת מפותחות מאוד, אבל השימוש בטכניקה הבסיסית של "חשיפה כפולה" החל עוד בשנת 1903, בצילום סצנת שוד רכבות בה השתמשו בצבע שחור. לאורך העשורים הבאים של המאה העשרים משל בכיפה המסך הכחול, בעיקר בתעשיית הקולנוע ההוליוודית, כאשר פיתוחים בתחום המחשוב אפשרו לבצע צילומים יותר מורכבים ומדויקים בדרך פשוטה.


לאורך הזמן נכנסה הטכניקה גם אל המדיום הטלוויזיוני, בעיקר לשידורי החדשות ולתחזית מזג האוויר. גם כאן ניתן היה להמשיך עם המסך הכחול, רק שבאותה עת החזאים נטו ללבוש חליפות כחולות, מה שיצר את אפקט ההיעלמות הבלתי רצוי. לכן הבחירה במסך הירוק הייתה מתבקשת.


3. עקרונות בסיס של צילומי מסך ירוק באולפן גרין סקרין


בכל אולפן גרין סקרין יודעים שצילומי מסך ירוק מבוססים על כמה עקרונות חיוניים. קודם כל, המפתח הוא להפריד בין הצבע של החזית (נושא הצילום) והמסך (הרקע). זאת אומרת, שאם אנו מצלמים למשל וובינר העוסק בצמחים, נעדיף דווקא את המסך הכחול על מנת שעציצים שיוצגו בחזית לא ייעלמו ברקע. עיקרון בסיסי נוסף הוא התאורה, כלומר שתהיה התאמה טובה בין התאורה של האובייקטים המצולמים ובין תאורת סצנת הרקע (למשל, בהתאם לשעה ביום).


יש לציין כי צילומים מול מסך ירוק מקבלים סביבה בצבע דומה למסך עקב פיזור האור, מה שעלול לגרום לחלק מהדמויות להיעלם, או לגרום לתוצאה להיראות לא טבעית. כדי לפתור את הבעיה הזו ניתן להשתמש במסך גדול יחסית שמוצב רחוק מהדמויות, או לפצות על האפקט הזה באמצעות תאורה מתאימה.


4. לבוש הדמויות והשפעתו על הצילומים


כאמור, מי שמצולם על גרין סקרין חייב להימנע מלבישת בגדים בצבעים דומים למסך, כדי שלא ייעלמו ברקע. עם זאת, ניתן ליצור אפקטים חביבים באופן מכוון, למשל אחד השחקנים לובש כיסוי ירוק על חלק מגופו על מנת שיהפוך לבלתי נראה (מי שראה את גלימת ההיעלמות בסרטי הארי פוטר בוודאי זוכר את האפקט).


ישנם מצבים בהם מגבלת הלבוש יוצרת אתגרים. לדוגמא, התחפושת של ספיידרמן היא אדומה, וכאשר באחד הסרטים גיבור העל נלחם באוויר בגובלין לבוש ירוק, צריך היה לצלם את הראשון מול מסך ירוק ואת השני מול מסך כחול.


5. להפיק את המיטב מטכניקות גרין סקרין


אם כן, המסך הירוק מייצר אשליה של התרחשות בכל מקום שניתן להעלות על הדעת, אבל בלי לצאת מהאולפן. בתור שכזה הוא מהווה מרכיב בסיסי באולפני צילום רבים. עם זאת, הוא רק אחד משורה ארוכה של כלים המאפשרים לייצר תוצאות מרשימות ומעוררות השתאות, כגון Augmented Graphics (מציאות רבודה), או מנוע רינדור אנריל המאפשר ליצור חללים תלת ממדיים בנראות מעולה עד לרמת היפר-ריאליזם.




  • כל אלו ועוד מגוון רחב של אפשרויות הן רק חלק מהטכנולוגיות הקיימות ב- Unreal Studio, בו תקבלו ליווי וביצוע של כלל תהליך ההפקה עם סל פתרונות מגוון ומותאם אישית. אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר, ולקבל מענה לצרכי הפרוייקט שלכם - כל זאת בחיוך ובמקצוענות ועם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר הקיימות בשוק.

 
 
bottom of page